Βάφλα vs κρέπα: Ποιο να διαλέξουμε; Δύο από τα αγαπημένα μας γλυκά μπορεί να έχουν μπόλικες θερμίδες, έχουν όμως κι αρκετά θρεπτικά συστατικά! Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα πρέπει να τα καταναλώνουμε κάθε τρεις και λίγο… Απλά, αν κάποια στιγμή αντιμετωπίσουμε το δίλημμα «κρέπα ή βάφλα», καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι έχουμε να… κερδίσουμε (πέρα από τις θερμίδες).
Κρέπα σοκολάτα – µπανάνα
Ενέργεια: 498 kcal
Απλά σάκχαρα: 40gr
Κορεσµένα λιπαρά: 7gr
Χοληστερόλη: 3,33mg
Η παρουσία σοκολάτας χαρίζει στην κρέπα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το δίδυµο σοκολάτα – µπανάνα εφοδιάζει τον οργανισµό µε µαγνήσιο και κάλιο, που συµβάλλουν στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης, ενδυναµώνουν τους µυς και βελτιώνουν τη µνήµη.
Το αλεύρι και το γάλα που προστίθενται στο µείγµα της κρέπας προσφέρουν βιταµίνες της οµάδας Β (θειαµίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη), που τονώνουν το µεταβολισµό και το νευρικό σύστηµα, ενισχύοντας την πνευµατική διαύγεια και τη µνήµη.
Βάφλα µε παγωτό βανίλια, πραλίνα φουντουκιού & σιρόπι σοκολάτα
Ενέργεια: 547 kcal
Απλά σάκχαρα: 47gr
Κορεσµένα λιπαρά: 8gr
Χοληστερόλη: 46mg
Βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας, της πραλίνας και του σιροπιού είναι η ζάχαρη, της οποίας η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί µε καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.
Ο παραπάνω συνδυασµός είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, που αυξάνει την πιθανότητα δηµιουργίας αθηρωµατικής πλάκας και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παρουσία του παγωτού στη βάφλα αυξάνει το περιεχόµενό της σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (Α, D, Ε). Οι βιταμίνες αυτές έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν την καλή όραση, συµµετέχουν στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου καθώς και στην πήξη του αίµατος.
Της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Μ.Sc., Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, [email protected], ( www.logodiatrofis.gr) με τη συνεργασία του Δηµήτρη Γρηγοράκη, M.Sc., κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, επιστηµονικο Yδ/ντη Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «Απίσχνανσις – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», ( www.apisxnansis.gr ).
Η Γεωργία Καπώλη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και τελείωσε στο Γενικό Λύκειο Νεμέας. Το 2000 εισάγεται στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιεί εννιάμηνη πρακτική άσκηση στα διαιτολογικά τμήματα του: Λαϊκού Νοσοκομείου, του Τζανείου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου ΚΑΤ, του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης εργάζεται εθελοντικά για ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003) στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Mεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΝΑΝΣΙΣ στον Πειραιά.
Λέξη κλειδί: