Μεταβολική τυπολογία. Δίαιτα με βάση τον μεταβολικό βιολογικό τύπο ανθρώπου.
Για πολλά χρόνια οι ειδικοί στην διατροφή συνηγορούσαν υπέρ της δίαιτας σε χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και λίπος και υψηλή σε υδατάνθρακες. Έδιναν την υπόσχεση για χάσιμο βάρους, ελάττωση της χοληστερίνης και παράλληλα της βελτίωσης της υγείας και της απόδοσης.
Τελικά αποδείχθηκαν λάθος. Αντί να εκπληρωθεί η υπόσχεσή τους «Η σωστή δίαιτα για όλους» είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας, και την επιδημία του διαβήτη.
Σήμερα το εκκρεμές περιστρέφεται στην άλλη κατεύθυνση. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι μάλλον η δίαιατα υψηλοί υδατάνθρακες χαμηλές πρωτείνες και λίπη δεν είναι τόσο καλή. Το καλύτερο «Η σωστή δίαιτα για όλους» είναι υψηλή πρωτείνη λίγοι υδατάνθρακες.
Δυστυχώς στην πραγματικότητα θα αποδειχθούνε για μια άλλη φορά να αποκλίνουν από την αλήθεια. Σε μερικά χρόνια θα υπάρξουνε πολλοί τόσοι όσο και πριν που θα υποφέρουνε από αυτή την διαφορετική προσέγγιση.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι διαφορετικά αλλά ο ρυθμός αστοχίας θα είναι ο ίδιος. Η μεταβολική τυπολογία, η επιστήμη της εξατομικευμένης διατροφής μας αποκαλύπτει γιατί αυτό να συμβαίνει.
Δια μέσου της μεταβολικής τυπολογίας μαθαίνουμε ότι η απάντηση στην σωστή δίαιτα έχει να κάνει με τα γονίδια.
Οι προηγούμενες έρευνες εχουν δείξει οφέλη στην δίαιτα χαμηλή πρωτείνης-λίπους υψηλής υδατανθράκων καθώς και στην αντίθετη αυτής των υψηλών πρωτεινών-λίπους, χαμηλή υδατάνθρακες.
Βασικές θέσεις στη μεταβολική τυπολογία όπως η ιδέα της βιοχημικής μοναδικότητας, η ότι η ίδια θρεπτική ουσία μπορεί να έχει διαφορετική δράση σε άτομα που ανήκουν σε διαφορετικό μεταβολικό τύπο, η ακόμα ότι διαφορετικές αρρώστιες μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικό τύπο για εντελώς αντίθετους βιοχημικούς λόγους, είναι πολύ πιο βάσιμες από τους υφιστάμενους διατροφικούς μύθους.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές πολύτιμες πρακτικές πληροφορίες. Οι οποίες παράλληλα ρίχνουν φως στην πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία της μεταβολικής τυπολογίας.
ΜΥΘΟΣ: Η χορτοφαγική δίαιτα η μία δίαιτα υψηλή σε λαχανικά και φρούτα, και χαμηλή σε λίπος και πρωτείνες είναι καλή για σένα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εάν είναι λάθος για τον μεταβολικό σου τύπο δηλαδή δεν είναι η ίδια με την διατροφή των προγόνων σου, η διαφορετικά να είναι βασισμένη στις γονιδιακές διατροφικές ανάγκες σου, μπορεί να σε αρρωστήσει περισσότερο ή να δημιουργήσει νέα προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχουν «καλά» φαγητά η «κακά» φαγητά παρά μόνο όταν τα δούμε σε σχέση με τον μεταβολικό μας τύπο.
ΜΥΘΟΣ: Η υγιεινή διατροφή
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχει δίαιτα που να είναι υγιεινή για όλους. Αυτό ισχύει για όλες τις δίαιτες που ισχυρίζονται ότι είναι σωστές για όλους τους ανθρώπους – είτε είναι η Atkins, MacDougall, Ornish, ( η οποιανδήποτε άλλη δίαιτα μπορείτε να σκεφθείτε). Η μόνη δίαιτα που είναι υγιεινή για σένα είναι αυτή που αντιστοιχεί στο μεταβολικό σου τύπο. Μόνο αυτή η διατροφή συμπληρώνει τις κληρονομικές μας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
ΜΥΘΟΣ: Για να χάσεις βάρος χρειάζεται να μειώσεις τις θερμίδες και να περιορήσεις λίπος ( ή πρωτείνες ή υδατάνθρακες).
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το λίπος δεν σε παχαίνει. Οι πρωτείνες δεν σε παχαίνουν. Οι υδατάνθρακες δεν σε παχαίνουν. Ακόμα και οι θερμίδες από μόνες τους δεν σε παχαίνουν. Αυτό που σε παχαίνει είναι η ανικανότητα να μεταβολίσεις, ή να μετατρέψεις σε ενέργεια υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίποι και θερμίδες.
Στους παχύσαρκους αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα τους λιμοκτονεί. Λιμοκτονεί από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά αυξάνουν τον δείκτη του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού, και μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια παρά να την αποθηκεύουν με την μορφή λίπους.
Αν κάνεις σωστή διατροφή σύμφωνα με τον τύπο μεταβολισμού και τρως στις σωστές αναλογίες πρωτείνες, λίποι και υδατάνθρακες θα δώσεις στο σώμα σου το σωστό καύσιμο για την μηχανή του μεταβολισμού. Η επιστήμη αρχίζει να συνηδητοποιεί ότι το πως αντιδρά το σώμα μας με την τροφή έχει να κάνει με τα γονίδια μας.
ΜΥΘΟΣ: Για να χάσεις κιλά μείωσε τις θερμίδες και εξασκήσου περισσότερο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εκατομμύρια ανθρώπων το έχουν εφαρμόσει, αλλά τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν έχασαν κιλά αλλά έβαλαν περισσότερα. Το χειρότερο για αρκετούς η μείωση των θερμιδών οδήγησε σε αύξηση της όρεξης, αυξομείωσης του βάρους της διάθεσης και της ενέργειας.
Μόνο όταν δώσεις στο σώμα σου τροφή που μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα χάσεις κιλά για πάντα. Μόνο τότε το να παρακολουθείς θερμίδες και να εξασκήσε τακτικά έχει πραγματικό και μόνιμο αποτέλεσμα.
ΜΥΘΟΣ: Η λήψη με συμπληρώματα διατροφής θα μας καλύψει με όλα τα θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα πάρει ότι χρειάζεται και θα αποβάλλει τα υπόλοιπα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι το ίδιο με το να λέμε πως αν κρατάμε μία φλόγα κάτω από την παλάμη μας θα πάρουμε την θερμότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη θα την αποβάλλουμε. Μια τέτοια θεωρία αγνοεί την σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Αν βάλεις φλόγα κάτω από το δέρμα αυτό θα καεί διότι η φλόγα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες σε διάφορα υλικά.
Παρόμοια, τα συμπλρώματα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο σώμα, διεγερτική ή το αντίθετο, όξινη η αλκαλική. Οποιοδήποτε συμπλήρωμα που καταναλώνουμε θα έχει διεγερτική η καταπραυντική δράση σε ορισμένα όργανα, συστήματα, και μηχανισμούς ελέγχου.
Κατανάλωσε λάθος συμπληρώματα σε σχέση με τον μεταβολικό σου τύπο και θα χειροτερέψεις τις προυπάρχουσες ανισορροπίες η θα δημιουργήσεις νέες. Η τροφή πραγματικά έχει την δυνατότητα να θεραπεύει αλλά επίσης και την δύναμη να σε αρρωστήσει.
ΜΥΘΟΣ: ‘Ολοι μας χρειάζεται να λαμβάνουμε ασβέστιο ή βιταμίνη C, ή αντιοξειδωτικά κτλ).
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Απέχει πολύ από την αλήθεια. Δια μέσου της μεταβολικής τυπολογίας, ξέρουμε ότι ένα θρεπτικό συστατικό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για διαφορετικούς μεταβολικούς τύπους. Αυτός είναι ο λόγο που μία ουσία μπορεί να διορθώσει μία κατάσταση, να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, ή να την χειροτερέψει σε κάποιον άλλο.
Γι αυτό το παλιό γνωμικό «Του ενός τροφή είναι το δηλητήριο κάποιου άλλου». Αυτός είναι ο λόγος γιατί χρειάζεται να παίρνεις μόνο συμπληρώματα σύμφωνα με τον μεταβολικό σου τύπο. Κάθε θρεπτικό συστατικό αυξάνει ή μειώνει μέχρι 9 άλλα συστατικά μέσα στο σώμα σου. ‘Ετσι λαμβάνοντας θεραπευτικές δόσεις βιταμίνης C μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρκίνο. Η βιταμίνη C ελλατώνει τα επίπεδα χαλκού, που σημαίνει εάν έχεις έλλειψη και λαμβάνεις μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, βάζεις σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Μεγάλη λήψη ασβεστίου μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει οστεοπόρωση. Για να αξιοποιηθεί το ασβέστιο χρειάζεται να συνδιαστεί με διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Εάν έχεις ήδη χαμηλά επίπεδα στα συστατικά αυτά λαμβάνοντας παραπάνω ασβέστιο θα τα εξαντλήσει περισσότερο.
Μια δίαιτα χαμηλή σε λίπη μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την χοληστερόλη εάν ενοχλεί τον μεταβολισμό της χοληστερόλης, π.χ. ορισμένοι μεταβολικοί τύποι χρειάζεται να έχουν δίαιτα υψηλή σε λίπος για να έχουν αποδοτικό μεταβολισμό χοληστερόλης. Φυσικά όλοι μας χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά για να είμαστε υγιείς… αλλά όχι σε θεραπευτικές δόσεις. Ετσι προτού ξεκινήσετε τα συμπληρ’ωματα καλό είναι να γνωρίζεται τον μεταβολικό σας τύπο.
ΜΥΘΟΣ: Τα θρεπτικά συστατικά είναι ότι είναι ανεξάρτητα από την μορφή τους.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι φορείς των θρεπτικών συστατικών είναι το ίδιο ισχυροί στην δράση τους στον μεταβολισμό όπως τα συστατικά από μόνα τους. Οποιοδήποτε συστατικό μπορεί να είναι είτε αλκαλικό είτε όξινο ανάλογα με τον μεταβολικό τύπο.
Για παράδειγμα στον παρασυμπαθητικό (Αλκαλικό) μεταβολικό τύπο, το ασβέστιο είναι όξινο. Στον γρήγορο οξειδωτικό το ασβέστιο είναι αλκαλικό. Ετσι είναι σημαντικό το ασβέστιο να είναι σε όξινη μορφή (π.χ., calcium chloride) εάν είσαι αλκαλικός παρασυμπαθητικός τύπος μεταβολισμού. Μία αλκαλική μορφή του ασβεστίου (calcium citrate) μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν είσαι ( Όξινος) γρήγορος οξειδωτικός.
Διαφορετικά το συμπλήρωμα διατροφής στην καλύτερη περίπτωση να έχει ουδέτερη δράση και στην χειρότερη να επιβαρύνει τις προυπάρχουσες ανισορροπίες. Μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής αλλά εάν δεν είναι τα σωστά δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που περιμένετε ή θα σας κάνουν χειρότερα.
ΜΥΘΟΣ: Πιες πολύ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για να απαλλαχθείς από το κρύωμα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Κρυώματα και γρίπη είναι ιοί οι οποίοι ακμάζουν σε ένα αλκαλικά βιοχημικό περιβάλλον. Επειδή ο χυμός από εσπεριδοειδή είναι υψηλά αλκαλική τροφή, είναι ένα από τα χειρότερα να καταναλώσουμε για να αποφύγουμε η να καταπολεμήσουμε ένα κρύωμα η μία ίωση. Ενδιαφέρων παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κρύος καιρός παράγει αλκαλικότητα μέσα στο σώμα.
Επιπλέον οι πιο δυνατές αλκαλικές ουσίες στην διατροφή είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ, η καφείνη, το αλάτι και η νικοτίνη. Ακριβώς οι ουσίες που τείνουν να αυξηθούν σε κρύους καιρούς και στις διακοπές μας.
Οταν σκεφθείς την αύξηση αυτών των αλκαλικών τροφών σε συνδυασμό με την αλκαλική δράση του καιρού δεν είναι απορία γιατί ο χειμώνας είναι γνωστός ως ο καιρός με τα κρυώματα και τις ιώσεις. Στο πρώτο σημάδι κρυώματος η γρίπης προσπάθησε να οξειδώσεις το σύστημά σου με το να αυξήσεις πρωτείνες και μειώσεις υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα φρούτα ( εσπεριδοειδή) και τις αλκαλικές ουσίες που αναφέρονται πιο πάνω.
Οταν αγοράζεις ένα νέο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι τι είδος καύσιμου χρησιμοποιεί. Δεν θα ήθελες να χρησιμοπιήσεις το λάθος καύσιμο με φόβο να κάνεις ζημιά στην μηχανή για να μην αναφέρουμε ότι η απόδοση θα πέσει κατά πολύ.
Θα έκανες καλά να υιοθετήσεις την ίδια στάση για το σώμα σου. Το σώμα σου είναι σχεδιασμένο να είναι υγιές, αλλά για να είναι σε φόρμα πρέπει να του δώσεις το κατάλληλο καύσιμο. Το είδος καυσίμου που είναι γενετικά προγραμματισμένο να αξιοποιήσει.
Μπορεί να τρως τα καλύτερα οργανικά φαγητά, να λαμβάνεις τα καλύτερα συμπληρώματα, να καταναλώνεις πολύ καθαρό νερό, να κοιμάσαι και να ασκήσαι αρκετά. Εάν δεν ικανοποιήσεις τις ανάγκες του μεταβολικού σου τύπου βάση της μεταβολική τυπολογία χάνεις χρήματα και τον χρόνο σου.
Δώσε στο σώμα σου ότι χρειάζεται με την μεταβολική τυπολογία και θα έχεις μια ζωή γεμάτη υγεία, ενέργεια, και ευημερία
William Wolcott
Ουίλιαμ Ουόλκοτ
Συγγραφέας του Δίαιτα μεταβολική τυπολογία «The Metabolic Typing Diet»
Ο Ουίλιαμ Ουόλκοτ (William Wolcott) είναι συγγραφέας του βιβλίου που συνιστώ στον καθένα, Δίαιτα μεταβολική τυπολογία ( The Metabolic Typing Diet). Εάν επιθυμείς να κατανοήσεις τον μεταβολικό ή διατροφολογικό σου τύπο, η ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι ένας αξιόλογος τρόπος να ξεκινήσεις. Δίνει τις βάσεις γιατί δεν υπάρχει μία μόνο δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους.
Άρθρο του Δρ Μερκόλα, Dr. Mercola
Μετάφραση από το πρωτότυπο Nick Nikolis
Λέξη Κλειδί: